2020-11-16 08:16:28• hírek • Bede Emőke

Újabb projekttel segíti a fiatalokat a Stea Egyesület

A szatmári Stea Egyesület legújabb kezdeményezése révén tíz, kiszolgáltatott közösségből származó fiatalnak nyílik lehetősége arra, hogy megismerkedjen a szabás mikéntjével, illetve hogy ezzel párhuzamosan különféle személyiség- és készségfejlesztő tevékenységeken vegyen részt.

Ahhoz, hogy e marginalizált helyzetben levő fiatalok elsajátíthassák a társadalmi befogadáshoz szükséges kulcskompetenciákat, meg kell teremteni számukra a nem formális módszereket alkalmazó tapasztalati tanulás lehetőségét – véli az egyesület. Épp ezért a Stea egy foglalkozásalapú terápiás programot indított, s az ennek keretében megvalósuló kézműves foglalkozások révén azon fiatalokat szeretnék segíteni, akiknek komoly társadalmi kirekesztettséggel kell szembesülniük.


A projekt célja, hogy a szatmárzsadányi roma közösség 10 fiatalját olyan kompetenciákkal ruházza fel, melyek által könnyebben be tudnak illeszkedni a társadalomba, és a helyi közösség aktív tagjaivá válhatnak. A december 4-ig tartó időszakban a résztvevők megtanulják használni a varrógépet, megtanulnak szabásminta alapján dolgozni és vasalni is, s ezen új tudást felhasználva készítenek majd karácsonyi témájú kézműves holmikat. Mindezek mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a személyiségfejlesztésre is, így a hat hét alatt terítékre kerülnek a szociális és párkapcsolati kompetenciák, az önismeret, az önbecsülés, az egészséges életmódhoz szükséges készségek, stb. Mi több, a fiatalok a foglalkozások során digitális készségeiket is fejleszthetik azáltal, hogy megtanulják kezelni az olyan platformokat, melyeknek kulcsfontosságú szerepe van az online kommunikációban és a távmunkában (pl. videóhívások, fájlmegosztás, stb.)


Ugyanezen kezdeményezés keretében a résztvevők az önkéntesség mikéntjével is megismerkedhetnek, sőt, a projektszervezésbe is belekóstolhatnak, hiszen a tervezéstől a megvalósításig aktívan részt vesznek majd annak a december elejére tervezett karácsonyi vásár lebonyolításában. Az eseményen a vásárlók a fiatalok által készített karácsonyi portékákból válogathatnak, s minden elköltött banival a Stea egy újabb kezdeményezését fogják támogatni. Az egyesület ugyanis a Szatmárzsadányban, hátrányos körülmények között élő óvodásokhoz és iskolásokhoz is szeretné közelebb hozni a mesék és az olvasás világát, s ennek érdebében a fentebb ismeretett programban résztvevő fiatalok segítségével egy mini olvasóklubot hoznak létre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: